1. De Verenigde Staten zijn de grootste buitenlandse investeerder in de EU en leveren meer diensten aan Europa dan andersom.
2. De Europese Unie overweegt een "antidwangwet" in te zetten als reactie op een handelsconflict met de Verenigde Staten. Deze wet kan zowel producten als diensten betreffen en kan worden gebruikt om de bescherming van intellectueel eigendom van Amerikaanse bedrijven te beperken of de toegang tot Europese aanbestedingen te blokkeren.
3. De deadline voor een handelsdeal tussen Nederland en de VS is 1 augustus 2025. Er is weinig vooruitgang geboekt in de onderhandelingen. De VS wil meer concessies en een verhoging van de basisheffing van 10% naar 15%. De EU overwoog aanvankelijk een importheffing van 0%, later 10%.
4. Steeds meer EU-lidstaten, waaronder Duitsland (dat eerder terughoudender was), zijn bereid tot het nemen van strengere maatregelen, zoals het inzetten van de "antidwangwet". Bondskanselier Friedrich Merz uitte eerder kritiek op het tempo van de Europese Commissie. Voorzitter Ursula von der Leyen gaf eerder aan dat de "antidwangwet" alleen voor uitzonderlijke gevallen is.
5. De EU beschikt over drie pakketten aan tegenmaatregelen. Een pakket is al uitgesteld. Een tweede pakket, ter waarde van €72 miljard, richt zich op Amerikaanse auto's, vliegtuigen en landbouwproducten. Een derde pakket, gericht op diensten, is in ontwikkeling.
6. Een Duitse diplomaat verklaarde in The Wall Street Journal dat als de VS oorlog willen, ze die kunnen krijgen.
Popup content goes here.
Met een account heeft u de mogelijkheid om het gehele nieuwsoverzicht te bekijken en op ieder artikel een reactie-icoon te geven.
Met Newsfacts.info kunt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen, zonder veel tijd te besteden aan het volgen van het nieuws. Ontdek vandaag nog de voordelen van Newsfacts.info!