Newsfacts.info
    article New Article
    fact_check View Source
    vpn_key Users
    rss_feed Feed Settings
    article Adverts
    leaderboard Stats
    view_list Logs
fact_check Nieuws vpn_key Admin person Inloggen receipt Adverteren info Over

 
  • 06 juli 2025 om 14:50 | person_outline 21 🙂

    Watertekorten in Nederland: Op zoek naar duurzame oplossingen

    Afbeelding is gegenereerd.
129 liter water verbruikt de gemiddelde Nederlander dagelijks. De groeiende bevolking en de steeds vaker voorkomende droge zomers leiden tot een toenemende vraag naar water, waardoor de balans tussen vraag en aanbod steeds moeilijker te handhaven is. Recente droogteperioden verergeren deze situatie aanzienlijk.

Droogte heeft negatieve gevolgen voor de waterkwaliteit, met impact op de drinkwaterproductie, de landbouw en het natuurlijke milieu. Momenteel wordt een deel van het Nederlandse drinkwater gewonnen uit het IJsselmeer en Markermeer. Alternatieve bronnen zijn brak grondwater en hergebruik van afvalwater.

Ontzouting van zeewater wordt onderzocht als mogelijke aanvulling. Deze techniek scheidt zout van water met behulp van membranen. Ontzouting is echter energie-intensief en sommige methoden genereren CO2-uitstoot. Duurzame energiebronnen zijn daarom cruciaal voor een milieuvriendelijke aanpak. Een bedrijf in Scheveningen past reeds duurzame ontzouting toe met zonne-energie.

De energie die nodig is om 1000 liter drinkwater via ontzouting te produceren, is vergelijkbaar met de energie die een elektrische auto verbruikt tijdens een rit van 12,5 kilometer. Bij het ontzoutingsproces ontstaat per liter zoet water ongeveer 1,5 liter zout, dat meestal in zee wordt geloosd. Dit kan schadelijke gevolgen hebben voor het ecosysteem, zoals geconstateerd in landen als Saoedi-Arabië.

Voordat grootschalige ontzouting van de Noordzee wordt overwogen, wordt aangeraden eerst de focus te leggen op waterbesparing, hergebruik en efficiënter waterbeheer. Noord-Brabant werkt bijvoorbeeld aan verbetering van waterretentie na jarenlang gericht te hebben op waterafvoer. Een combinatie van oplossingen, zoals verbeterd waterbeheer en zuiniger watergebruik, wordt als meest effectief beschouwd.
 
Facts

1. Het gemiddelde dagelijkse waterverbruik per persoon bedraagt ongeveer 129 liter.

2. De toenemende bevolkingsgroei en droge zomers leiden tot een stijgende watervraag, waardoor het balanceren van vraag en aanbod steeds moeilijker wordt. Recente perioden van extreme droogte exacerberen deze situatie.

3. Droogte kan de waterkwaliteit verslechteren, met negatieve gevolgen voor drinkwaterproductie, landbouw en de natuur.

4. Een deel van het Nederlandse drinkwater wordt momenteel gewonnen uit het IJsselmeer en Markermeer. Alternatieven voor drinkwaterwinning zijn brak grondwater en afvalwater.

5. Ontzouting van zeewater wordt onderzocht als mogelijke oplossing voor watertekorten. Dit proces scheidt zout van water met behulp van een membraan.

6. Ontzouting vereist energie; sommige methoden produceren CO2-uitstoot. Duurzame energiebronnen zijn daarom essentieel voor milieuvriendelijke ontzouting. Een bedrijf in Scheveningen past reeds duurzame ontzouting toe met zonne-energie.

7. De energiebehoefte voor de productie van 1000 liter drinkwater via ontzouting is vergelijkbaar met een autorit van 12,5 kilometer met een elektrische auto.

8. Bij het ontzoutingsproces ontstaat per liter zoet water ongeveer 1,5 liter zout, dat meestal in de natuur wordt geloosd, met mogelijk schadelijke gevolgen voor het ecosysteem. Ontzouting wordt reeds toegepast in landen als Saoedi-Arabië, waar dit negatieve gevolgen kan hebben voor het waterleven.

9. Voordat grootschalige ontzouting van de Noordzee wordt overwogen, wordt gesuggereerd eerst te focussen op waterbesparing, hergebruik en beter waterbeheer. Noord-Brabant werkt bijvoorbeeld aan verbetering van waterretentie na jarenlang beleid gericht op waterafvoer. Een combinatie van oplossingen, zoals beter waterbeheer en zuiniger watergebruik, wordt aanbevolen.

https://newsfacts.info

 
  • 🙂
 
Facts
https://newsfacts.info
Popup
SLUITEN

Popup content goes here.

Nog geen account? Klik hier om te registreren!

Met een account heeft u de mogelijkheid om het gehele nieuwsoverzicht te bekijken en op ieder artikel een reactie-icoon te geven.

Met Newsfacts.info kunt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen, zonder veel tijd te besteden aan het volgen van het nieuws. Ontdek vandaag nog de voordelen van Newsfacts.info!

Login
  • Gebruikersnaam
  • Wachtwoord

Nog geen account? Registreren is gratis!

Registeer een gratis account
SLUITEN
  • Gebruikersnaam
  • Volledige Naam
  • Wachtwoord
  • Herhaal Wachtwoord
Accountinstellingen
SLUITEN
  • Lettertype grootte
  • Gebruikersnaam
  • Volledige Naam
  • Credits
  • Gereserveerde Credits
  • FCM Token
  • Wachtwoord
  • Wachtwoord Herhalen
Showing Log Record
SLUITEN

Advertentietegoed kopen

  • Wat is advertentietegoed?

    Advertentietegoed wordt gebruikt om jouw advertenties aan onze bezoekers te tonen. Voor een bedrag van €10,- ontvang je 10.000 credits. Deze credits vertegenwoordigen elke keer dat jouw advertentie aan een bezoeker wordt getoond, oftewel een 'view'. Het mooie is dat je deze credits over meerdere advertenties kunt verdelen, afhankelijk van jouw marketingbehoeften.

    Wat gebeurt er als mijn credits op zijn?

    Zodra de credits voor een specifieke advertentie op zijn, wordt die advertentie niet meer getoond aan onze bezoekers. Dit zorgt ervoor dat je jouw advertentiebudget efficiënt kunt beheren en gericht kunt investeren in de advertenties die het meest effectief zijn.

  • Aankoopbedrag
    €  
  • Tegoed

Advertentie aanpassen

 
  • Profiel Tegoed:
    Advertentie Tegoed:
  • Tegoed toevoegen / opnemen
    MAX