1. In 2016 vonden protesten plaats tegen de Dakota Access Pipeline, waarbij bezorgdheid bestond over de watervoorziening van het Standing Rock reservaat. Greenpeace was hierbij betrokken door onder andere het verstrekken van slaapzakken, het inzamelen van fondsen en het ondertekenen van een open brief.
2. Naar aanleiding van deze protesten spande Energy Transfer een rechtszaak aan tegen Greenpeace in de Verenigde Staten. Energy Transfer eiste een boete van ruim een half miljard euro.
3. Een federale rechter in de Verenigde Staten wees de eis van Energy Transfer eerder af.
4. Energy Transfer eiste vervolgens een boete van ruim een half miljard euro van Greenpeace in de Verenigde Staten. Deze boete werd opgelegd naar aanleiding van de rechtszaak over de protesten tegen de Dakota Access Pipeline.
5. Greenpeace, gevestigd in Nederland, vecht deze Amerikaanse uitspraak in Nederland aan. Greenpeace beschouwt de zaak als een SLAPP (Strategic Lawsuit Against Public Participation), bedoeld om de organisatie het zwijgen op te leggen. De hoogte van de schadeclaim (ruim een half miljard euro) wordt gezien als een kenmerk van een SLAPP.
6. Sinds 2024 is er een Europese wet die bescherming biedt tegen SLAPPs. Deze wet biedt mogelijkheden voor schadevergoeding of afwijzing van de SLAPP. Er vonden sinds 2010 in Europa 1.049 SLAPPs plaats. Een voorbeeld van een SLAPP is de zaak tegen het aandeelhouderscollectief Follow This door ExxonMobil na het indienen van een klimaatresolutie (deze resolutie werd later ingetrokken).
7. Een Nederlandse rechter moet zich uitspreken over een beslissing van een Amerikaanse rechtbank.
Popup content goes here.
Met een account heeft u de mogelijkheid om het gehele nieuwsoverzicht te bekijken en op ieder artikel een reactie-icoon te geven.
Met Newsfacts.info kunt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen, zonder veel tijd te besteden aan het volgen van het nieuws. Ontdek vandaag nog de voordelen van Newsfacts.info!