Newsfacts.info
    article New Article
    fact_check View Source
    vpn_key Users
    rss_feed Feed Settings
    article Adverts
    leaderboard Stats
    view_list Logs
fact_check Nieuws vpn_key Admin person Inloggen receipt Adverteren info Over

 
  • 03 juli 2025 om 20:00 | person_outline 15 🙂

    PFAS: Een stille bedreiging in ons dagelijks leven

    Afbeelding is gegenereerd.
De aanwezigheid van PFAS-stoffen in ons dagelijks leven baart zorgen.

PFAS, een groep van chemische stoffen, is terug te vinden in talloze producten, variërend van regenkleding en blusschuim tot antiaanbaklagen, post-its, waterproof make-up en zelfs eieren van buitenkippen. Het verhitten van voedsel in PFAS-bevattende verpakkingen verhoogt de overdracht van deze stoffen naar het voedsel. Ook flessen bronwater kunnen een PFAS-bevattende coating hebben. PFAS-stoffen breken niet af in het bloed, maar worden langzaam uitgescheiden via urine en ontlasting. De gemiddelde halveringstijd in het lichaam bedraagt ongeveer vijf jaar, al verschilt dit per soort PFAS.

Een aanzienlijk deel (ongeveer 20%) van de PFAS-inname in Nederland komt via drinkwater. De concentratie PFAS is hoger in rivierwater dan in grondwater. Het RIVM heeft vastgesteld dat de totale PFAS-inname via voedsel en drinkwater te hoog is, een bevinding die door een landelijk bloedonderzoek is bevestigd. Het RIVM adviseert tegen het eten van eieren van hobbykippen.

Consumenten worstelen met het vermijden van PFAS, aangezien productinformatie vaak onvoldoende of onduidelijk is. Waterdruppels die op een product achterblijven, kunnen wijzen op de aanwezigheid van PFAS.

PFAS worden in verband gebracht met diverse gezondheidsproblemen, zoals een verzwakt immuunsysteem, verschillende kankersoorten, Parkinson en verminderde vruchtbaarheid. Het exacte verband is echter nog niet volledig onderzocht. De huidige gezondheidsnorm voor PFAS in bloed bedraagt 6,9 milligram per liter, gebaseerd op de huidige wetenschappelijke kennis van de EFSA. Deze norm wordt steeds strenger naarmate meer onderzoek beschikbaar komt. Hogere concentraties verhogen de kans op een verzwakt immuunsysteem.

Het opruimen van PFAS is een complexe en kostbare aangelegenheid. De sanering van een klein terrein in Doetinchem kostte bijvoorbeeld 12,5 miljoen euro.
 
Facts

1. PFAS-stoffen, een groep van chemische stoffen, zijn te vinden in diverse producten zoals regenkleding, blusschuim, antiaanbaklagen, post-its, waterproof make-up en eieren van buitenkippen. Verhitting van voedsel in PFAS-bevattende verpakkingen verhoogt de overdracht van PFAS naar het voedsel. Ook flessen bronwater kunnen een PFAS-bevattende coating hebben.

2. PFAS breken niet af in het bloed, maar worden langzaam uitgescheiden via urine en ontlasting. De gemiddelde halveringstijd in het lichaam bedraagt ongeveer vijf jaar, hoewel dit per soort PFAS verschilt.

3. Een aanzienlijk deel (ongeveer 20%) van de PFAS-inname in Nederland vindt plaats via drinkwater. De concentratie PFAS in drinkwater is hoger in rivierwater dan in grondwater. Het RIVM heeft vastgesteld dat de totale PFAS-inname via voedsel en drinkwater te hoog is, een bevinding die door een landelijk bloedonderzoek is bevestigd. Het RIVM raadt het eten van eieren van hobbykippen af.

4. Consumenten ondervinden moeilijkheden bij het vermijden van PFAS, omdat productinformatie vaak onvoldoende of moeilijk te begrijpen is. Waterdruppels die op een product achterblijven, kunnen een aanwijzing zijn voor de aanwezigheid van PFAS.

5. PFAS worden in verband gebracht met diverse gezondheidsproblemen, waaronder een aangetast immuunsysteem, verschillende kankersoorten, Parkinson en verminderde vruchtbaarheid. Het exacte verband tussen PFAS en deze ziekten is echter nog niet volledig opgehelderd. De huidige gezondheidsnorm voor PFAS in bloed, die 6,9 milligram per liter bedraagt, is gebaseerd op de huidige wetenschappelijke kennis van de EFSA en wordt steeds strenger naarmate meer onderzoek beschikbaar komt. Hogere concentraties verhogen de kans op een aangetast immuunsysteem.

6. Het opruimen van PFAS is complex en kostbaar. De sanering van een klein terrein in Doetinchem kostte bijvoorbeeld 12,5 miljoen euro.

https://newsfacts.info

 
  • 🙂
 
Facts
https://newsfacts.info
Popup
SLUITEN

Popup content goes here.

Nog geen account? Klik hier om te registreren!

Met een account heeft u de mogelijkheid om het gehele nieuwsoverzicht te bekijken en op ieder artikel een reactie-icoon te geven.

Met Newsfacts.info kunt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen, zonder veel tijd te besteden aan het volgen van het nieuws. Ontdek vandaag nog de voordelen van Newsfacts.info!

Login
  • Gebruikersnaam
  • Wachtwoord

Nog geen account? Registreren is gratis!

Registeer een gratis account
SLUITEN
  • Gebruikersnaam
  • Volledige Naam
  • Wachtwoord
  • Herhaal Wachtwoord
Accountinstellingen
SLUITEN
  • Lettertype grootte
  • Gebruikersnaam
  • Volledige Naam
  • Credits
  • Gereserveerde Credits
  • FCM Token
  • Wachtwoord
  • Wachtwoord Herhalen
Showing Log Record
SLUITEN

Advertentietegoed kopen

  • Wat is advertentietegoed?

    Advertentietegoed wordt gebruikt om jouw advertenties aan onze bezoekers te tonen. Voor een bedrag van €10,- ontvang je 10.000 credits. Deze credits vertegenwoordigen elke keer dat jouw advertentie aan een bezoeker wordt getoond, oftewel een 'view'. Het mooie is dat je deze credits over meerdere advertenties kunt verdelen, afhankelijk van jouw marketingbehoeften.

    Wat gebeurt er als mijn credits op zijn?

    Zodra de credits voor een specifieke advertentie op zijn, wordt die advertentie niet meer getoond aan onze bezoekers. Dit zorgt ervoor dat je jouw advertentiebudget efficiënt kunt beheren en gericht kunt investeren in de advertenties die het meest effectief zijn.

  • Aankoopbedrag
    €  
  • Tegoed

Advertentie aanpassen

 
  • Profiel Tegoed:
    Advertentie Tegoed:
  • Tegoed toevoegen / opnemen
    MAX