1. In 2025 telt Nederland 3,4 miljoen eenpersoonshuishoudens en ruim 450.000 inwoners van 85 jaar of ouder. De verwachting is dat deze aantallen in 2060 zullen stijgen naar respectievelijk 5,1 miljoen en minimaal 1,1 miljoen. De toename van 85-plussers wordt beschreven als een dubbele vergrijzing: een groter aandeel ouderen en een hogere gemiddelde leeftijd binnen die groep. De toename van eenpersoonshuishoudens wordt toegeschreven aan langer alleenwonende ouderen en een relatief hoog aantal alleenstaande studenten en arbeidsmigranten.
2. De Toekomstverkenning Welvaart en Leefomgeving (WLO) 2025 van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) beschrijft vier scenario's voor Nederland in 2060, gebaseerd op economische groei en klimaattransitie. Deze scenario's zijn zoveel mogelijk beleidsneutraal en houden geen rekening met extreme ontwikkelingen of grote maatschappelijke schokken. Het Centraal Planbureau (CPB), het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) hebben bijgedragen aan deze verkenning. De landbouw is in deze WLO niet apart onderzocht.
3. De hoogte van de economische groei beïnvloedt de groei van het aantal eenpersoonshuishoudens. Bij hoge economische groei kan de Nederlandse bevolking in 2060 toenemen tot 21,9 miljoen inwoners. De grootste bevolkingsgroei wordt verwacht in de Randstad en omliggende provincies.
4. In alle scenario's zal de bouw- en zorgsector groeien. De overgang naar elektrisch rijden zal doorgaan, het totale energieverbruik zal licht dalen, terwijl het elektriciteitsgebruik zal toenemen. Nederland zal minder afhankelijk worden van energie-import.
5. De scenario's voorspellen in alle gevallen meer verkeersdoden en ernstig gewonden, mede door vergrijzing en meer fietsers. In steden zal de toenemende bevolkingsdichtheid leiden tot een grotere vraag naar verkeersbeleid (bijv. betaald parkeren, 30 km zones, fietsnetwerken). Buiten de steden zal het autogebruik toenemen, terwijl het busgebruik in drie van de vier scenario's zal afnemen.
6. Bij een snelle klimaattransitie nemen de risico's, kosten en opgaven voor klimaatadaptatie toe tot 2050, waarna een verdere toename beperkt blijft. Bij een vertraagde klimaattransitie blijven de risico's, kosten en opgaven voor klimaatadaptatie ook na 2060 toenemen. Klimaatadaptatie omvat kosten voor bescherming tegen zeespiegelstijging, hittegolven, natuurbranden en onregelmatige neerslag.
Popup content goes here.
Met een account heeft u de mogelijkheid om het gehele nieuwsoverzicht te bekijken en op ieder artikel een reactie-icoon te geven.
Met Newsfacts.info kunt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen, zonder veel tijd te besteden aan het volgen van het nieuws. Ontdek vandaag nog de voordelen van Newsfacts.info!