1. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft in 2016 en 2017 onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van PFAS in het bloed van 1500 Nederlanders. Bijna alle deelnemers vertoonden een PFAS-concentratie boven de gezondheidskundige grenswaarde. In bijna alle monsters werden minimaal zeven verschillende PFAS-stoffen aangetroffen, waarbij PFOS en PFOA het meest voorkwamen.
2. Inwoners van de regio Dordrecht vertoonden een hogere PFOA-concentratie dan het landelijk gemiddelde, terwijl inwoners van de regio Westerschelde een hogere PFOS-concentratie lieten zien dan het landelijk gemiddelde.
3. Eerder onderzoek van het RIVM concludeerde dat Nederlanders via voedsel en drinkwater te veel PFAS binnenkrijgen. PFAS-stoffen breken moeilijk af, maar worden langzaam uitgescheiden door het lichaam. Om de PFAS-concentratie te verlagen, dient de inname verminderd te worden. Het Voedingscentrum adviseert gevarieerd eten om de PFAS-inname te beperken.
4. PFAS komt wijdverbreid voor in de Nederlandse bodem, voedsel en drinkwater. De stoffen PFOS en PFOA zijn respectievelijk sinds 2008 en 2020 verboden.
Popup content goes here.
Met een account heeft u de mogelijkheid om het gehele nieuwsoverzicht te bekijken en op ieder artikel een reactie-icoon te geven.
Met Newsfacts.info kunt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen, zonder veel tijd te besteden aan het volgen van het nieuws. Ontdek vandaag nog de voordelen van Newsfacts.info!