1. Het demissionaire kabinet onderhandelde van [startdatum] 2022 tot juli 2025 (drie jaar) met dertig industriële bedrijven over bindende afspraken voor verduurzaming, met als doel een extra reductie van twee miljoen ton CO2-uitstoot in 2030 ten opzichte van reeds bestaande maatregelen. Dit doel zal niet worden behaald, waardoor de klimaatdoelen voor 2030 onder druk komen te staan.
2. De onderhandelingen met een groot aantal grote bedrijven, waaronder Shell, BP en SABIC, zijn vastgelopen omdat deze bedrijven hun plannen onvoldoende concreet hebben gemaakt voor subsidieverlening.
3. Nobian heeft wel een bindende maatwerkafspraak getekend, en Cosun staat op het punt een dergelijke afspraak te tekenen.
4. Gesprekken lopen nog met zes andere bedrijven, waaronder Tata Steel. Tata Steel heeft plannen gepresenteerd om ruim 4 miljoen ton CO2 per jaar te besparen door gedeeltelijk over te schakelen van steenkool naar aardgas, maar dit is afhankelijk van staatssteun. De Europese Commissie is bij deze onderhandelingen betrokken.
5. De onderhandelingen worden bemoeilijkt door hoge energie- en milieukosten in Nederland, waardoor andere landen aantrekkelijker zijn voor multinationals. De benodigde infrastructuur voor elektriciteit en waterstof speelt ook een rol.
6. Een rechtse meerderheid in de Tweede Kamer wil de CO2-heffing voor de industrie afschaffen.
7. Het kabinet onderzoekt de mogelijkheid om subsidies te verlenen voor verduurzamingsprojecten die na 2030 worden afgerond en wil het gesprek met de bedrijven voortzetten.
Popup content goes here.
Met een account heeft u de mogelijkheid om het gehele nieuwsoverzicht te bekijken en op ieder artikel een reactie-icoon te geven.
Met Newsfacts.info kunt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen, zonder veel tijd te besteden aan het volgen van het nieuws. Ontdek vandaag nog de voordelen van Newsfacts.info!