Newsfacts.info
    article New Article
    fact_check View Source
    vpn_key Users
    rss_feed Feed Settings
    article Adverts
    leaderboard Stats
    view_list Logs
fact_check Nieuws vpn_key Admin person Inloggen receipt Adverteren info Over

 
  • 30 juni 2025 om 17:41 | person_outline 32 🙂

    Sberbank Omzeilt SWIFT-Sancties via Cryptocurrency

    Afbeelding is gegenereerd.
SWIFT, het wereldwijde interbancaire betalingssysteem, werd in 2022 gebruikt als instrument bij de westerse sancties tegen Rusland na de invasie van Oekraïne. Sberbank, de grootste Russische bank, werd toen van SWIFT uitgesloten. De bank staat op de sanctieverordening 'freeze list', wat directe en indirecte transacties verbiedt. Ondanks deze beperkingen lijkt Sberbank een methode gevonden te hebben om deze sancties te omzeilen.

Klanten kunnen via de mobiele app van Sberbank roebels overmaken naar Europese kaarthouders van banken als Revolut en N26. Deze transacties verlopen via een niet-gesanctioneerde tussenpersoon, vaak een betalingsverwerker uit Centraal-Azië. Het geld wordt eerst omgezet in cryptocurrency voordat het naar de ontvanger wordt overgemaakt. De afzendernaam verschilt daarbij van Sberbank.

Centraal-Aziatische banken, mogelijk zonder de vereiste valutalicenties, faciliteren deze transacties door gebruik te maken van correspondentenrekeningen bij hun centrale bank. Er geldt een limiet van 500.000 roebel (ongeveer $6400) per transactie en 3 miljoen roebel (ongeveer $38.000) per maand.

Deze methode lijkt voorlopig uniek voor Sberbank. Pogingen van andere Russische banken, zoals Gazprombank en T-bak, om vergelijkbare methoden te gebruiken werden geblokkeerd. Revolut en N26 ontkennen betrokkenheid en stellen dat zij transacties die in strijd zijn met sancties, blokkeren.

Juridische experts wijzen erop dat technisch gezien geen sancties worden geschonden door het gebruik van tussenpersonen. Het 'kleurloos opzet' principe bij sancties houdt echter in dat facilitators aansprakelijk kunnen zijn, zelfs zonder direct voordeel, als zij het hadden moeten of kunnen weten.
 
Facts

1. SWIFT, opgericht in 1973 door Amerikaanse en Europese banken, is een internationaal systeem voor interbancaire financiële telecommunicatie.

2. Sberbank, de grootste Russische kredietverstrekker, werd in 2022 van SWIFT uitgesloten na de Russische invasie van Oekraïne. Dit gebeurde als gevolg van westerse sancties.

3. Sberbank staat op Bijlage 1 van de sanctieverordening (freeze list), wat directe of indirecte transacties verbiedt.

4. Sberbank lijkt een methode gevonden te hebben om sancties en SWIFT-restricties te omzeilen. Klanten kunnen via de mobiele app roebels naar Europese kaarthouders van Revolut of N26 sturen.

5. Deze transacties verlopen via een niet-gesanctioneerde tussenpersoon, vaak een betalingsverwerker uit Centraal-Azië. Het geld wordt eerst omgezet in cryptocurrency en vervolgens naar de ontvanger overgemaakt. De afzendernaam verschilt van Sberbank.

6. Centraal-Aziatische banken, mogelijk zonder valutalicentie, faciliteren deze transacties via correspondentenrekeningen bij hun centrale bank.

7. Er is een limiet van 500.000 roebel (ongeveer $6400) per transactie en 3 miljoen roebel (ongeveer $38.000) per maand.

8. De methode lijkt vooralsnog uniek voor Sberbank; soortgelijke pogingen via andere Russische banken zoals Gazprombank en T-bak werden geblokkeerd.

9. Revolut en N26 ontkennen betrokkenheid en beweren transacties die in strijd zijn met sancties te blokkeren.

10. Juridische experts stellen dat technisch gezien geen sancties worden geschonden door het gebruik van tussenpersonen. Het "kleurloos opzet" principe bij sancties houdt echter in dat facilitators aansprakelijk kunnen zijn, zelfs zonder direct voordeel, indien zij het hadden moeten of kunnen weten.

https://newsfacts.info

 
  • 🙂
 
Facts
https://newsfacts.info
Popup
SLUITEN

Popup content goes here.

Nog geen account? Klik hier om te registreren!

Met een account heeft u de mogelijkheid om het gehele nieuwsoverzicht te bekijken en op ieder artikel een reactie-icoon te geven.

Met Newsfacts.info kunt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen, zonder veel tijd te besteden aan het volgen van het nieuws. Ontdek vandaag nog de voordelen van Newsfacts.info!

Login
  • Gebruikersnaam
  • Wachtwoord

Nog geen account? Registreren is gratis!

Registeer een gratis account
SLUITEN
  • Gebruikersnaam
  • Volledige Naam
  • Wachtwoord
  • Herhaal Wachtwoord
Accountinstellingen
SLUITEN
  • Lettertype grootte
  • Gebruikersnaam
  • Volledige Naam
  • Credits
  • Gereserveerde Credits
  • FCM Token
  • Wachtwoord
  • Wachtwoord Herhalen
Showing Log Record
SLUITEN

Advertentietegoed kopen

  • Wat is advertentietegoed?

    Advertentietegoed wordt gebruikt om jouw advertenties aan onze bezoekers te tonen. Voor een bedrag van €10,- ontvang je 10.000 credits. Deze credits vertegenwoordigen elke keer dat jouw advertentie aan een bezoeker wordt getoond, oftewel een 'view'. Het mooie is dat je deze credits over meerdere advertenties kunt verdelen, afhankelijk van jouw marketingbehoeften.

    Wat gebeurt er als mijn credits op zijn?

    Zodra de credits voor een specifieke advertentie op zijn, wordt die advertentie niet meer getoond aan onze bezoekers. Dit zorgt ervoor dat je jouw advertentiebudget efficiënt kunt beheren en gericht kunt investeren in de advertenties die het meest effectief zijn.

  • Aankoopbedrag
    €  
  • Tegoed

Advertentie aanpassen

 
  • Profiel Tegoed:
    Advertentie Tegoed:
  • Tegoed toevoegen / opnemen
    MAX