1. De gasprijs in Nederland is momenteel twee à drie keer zo hoog als voor de energiecrisis en drie keer zo hoog als in de Verenigde Staten. De prijs is onvoorspelbaar en kan plotseling stijgen door geopolitieke factoren, zoals een mogelijke sluiting van de Straat van Hormuz.
2. De Nederlandse industrie verbruikt jaarlijks 10 miljard kuub aardgas.
3. Bedrijven betalen ongeveer €70 per ton CO2-uitstoot onder de Europese CO2-handel. Het grootste deel van de industriële CO2-uitstoot is echter vrijgesteld van deze heffing. De Nederlandse CO2-heffing heeft tot op heden geen inkomsten gegenereerd, hoewel de verwachting in 2028 op €125 miljoen lag. Het afschaffen van deze heffing zou op korte termijn weinig veranderen voor de industrie.
4. De Nederlandse overheid investeert miljarden in verduurzamingssubsidies en belastingkortingen voor de industrie.
5. Nederland sluit zijn kolencentrales in 2030. De eigenaren ontvangen geen compensatie voor een eventuele versnelde sluiting. Ierland heeft reeds zijn laatste kolencentrale gesloten.
6. Een windpark in de Nederlandse Noordzee zal het eerste ter wereld zijn met een geïntegreerd drijvend zonnepark.
7. De film "Hemelsleutel" van Digna Sinke beschrijft de energietransitie in de Amsterdamse haven.
8. Eurocommissaris Wopke Hoekstra presenteert (vermoedelijk in de week van 30 juni 2025) een afgezwakt EU-klimaatdoel voor 2040. Frankrijk wil het EU-klimaatdoel voor 2035 aanpassen. De verwachting is dat EU-wetgeving tegen greenwashing er waarschijnlijk niet komt.
Popup content goes here.
Met een account heeft u de mogelijkheid om het gehele nieuwsoverzicht te bekijken en op ieder artikel een reactie-icoon te geven.
Met Newsfacts.info kunt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen, zonder veel tijd te besteden aan het volgen van het nieuws. Ontdek vandaag nog de voordelen van Newsfacts.info!