1. De NAVO streeft naar een nieuwe defensie-uitgaven norm van 5% van het Bruto Binnenlands Product (BBP) per lidstaat, waarvan minimaal 3,5% direct aan defensie moet worden besteed. De resterende 1,5% kan worden aangewend voor defensie-gerelateerde uitgaven zoals cyberveiligheid en infrastructuur.
2. De huidige NAVO-norm bedraagt 2% van het BBP en werd in 2014 overeengekomen. Nederland voldeed aan deze norm in 2024.
3. Een verhoging van de Nederlandse defensie-uitgaven naar 3,5% van het BBP zou naar schatting 15 miljard euro extra per jaar kosten.
4. De Nederlandse minister van Defensie plant een plan te presenteren voor een verhoging van de defensie-uitgaven. De Nederlandse minister van Financiën betwijfelt de financiering van deze verhoging en verwerpt opties als het aanpassen van de begrotingsregels of het aangaan van leningen.
5. De NAVO-top, waar de nieuwe norm zal worden vastgesteld, vindt plaats eind juni 2025 in Den Haag.
6. De Nederlandse regering voert onderhandelingen over de hoogte van de Nederlandse bijdrage aan de nieuwe NAVO-norm. Er bestaan meningsverschillen tussen de ministers van Defensie en Financiën, beide van de VVD.
7. De Europese Commissie heeft het plan 'ReArm Europe' voorgesteld, met als doel 800 miljard euro aan defensiegeld vrij te maken. Dit zou mogelijk gemaakt kunnen worden door een tijdelijke versoepeling van de strenge begrotingsnormen voor defensie-uitgaven en door gezamenlijke leningen tussen EU-landen.
8. Binnen de Nederlandse coalitie bestaat er weerstand tegen het aanpassen van de begrotingsregels en het aangaan van nieuwe Europese leningen.
Popup content goes here.
Met een account heeft u de mogelijkheid om het gehele nieuwsoverzicht te bekijken en op ieder artikel een reactie-icoon te geven.
Met Newsfacts.info kunt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen, zonder veel tijd te besteden aan het volgen van het nieuws. Ontdek vandaag nog de voordelen van Newsfacts.info!