Newsfacts.info
    article New Article
    fact_check View Source
    vpn_key Users
    rss_feed Feed Settings
    article Adverts
    leaderboard Stats
    view_list Logs
fact_check Nieuws vpn_key Admin person Inloggen receipt Adverteren info Over

 
  • 14 mei 2025 om 04:54 | person_outline 70 🙂

    Drinkwatertekort dreigt: Nederland moet zuiniger omspringen met kostbare bron

    Afbeelding is gegenereerd.
Het drinkwaterverbruik in Nederland moet de komende jaren fors omlaag. De verwachting is dat economische groei, bevolkingsgroei en klimaatverandering de vraag naar drinkwater verder zullen verhogen. Sinds 2022 hebben tientallen bedrijven geen drinkwateraansluiting gekregen wegens onvoldoende reservecapaciteit bij diverse drinkwaterbedrijven.

Het doel is om het dagelijkse drinkwaterverbruik per huishouden te verlagen van 119 liter in 2023 naar 100 liter in 2035. Bedrijven dienen hun verbruik tegen 2035 met 20% te reduceren ten opzichte van 2016-2019.

Het drinkwaterverbruik van bedrijven is de afgelopen jaren gestegen, terwijl dat van huishoudens daalde. De oorzaken van beide trends zijn onbekend.

Tijdens de coronapandemie steeg het waterverbruik door meer thuiswerken. In 2022 daalde het verbruik door korter douchen als gevolg van hogere energieprijzen. Huishoudens verbruiken bijna driekwart van het totale drinkwater, hoofdzakelijk voor douchen en toiletspoeling.

De overheid plant een landelijke campagne om het waterbewustzijn te vergroten. Eerder onderzoek toonde aan dat een hogere drinkwaterprijs geen significant effect heeft op het verbruik.

Hergebruik van huishoudwater en regenwateropvang voor toiletspoeling worden als besparingsopties gezien. Onderzoek loopt naar een wettelijke verplichting hiervoor in nieuwe woningen, mogelijk vanaf 2028. Dit wordt echter bemoeilijkt door een tegenstrijdig beleid dat minder regels en verplichtingen in de woningbouw nastreeft.

Bedrijven gebruiken drinkwater voor processen waarvoor dit niet noodzakelijk is. De effectiviteit van maatregelen om het drinkwaterverbruik van bedrijven te reduceren is onduidelijk.

De gevolgen van onvoldoende drinkwaterbesparing zijn onduidelijk, met name de impact op de aansluitmogelijkheden voor bedrijven en de haalbaarheid van woningbouwprojecten.
 
Facts

1. Het drinkwaterverbruik in Nederland moet de komende jaren aanzienlijk dalen om toekomstige tekorten te voorkomen. De verwachting is dat de Nederlandse economische groei en bevolkingsgroei, in combinatie met de gevolgen van klimaatverandering, de vraag naar drinkwater verder zullen verhogen.

2. Sinds 2022 hebben tientallen bedrijven geen drinkwateraansluiting gekregen, omdat diverse drinkwaterbedrijven onvoldoende reservecapaciteit bezitten.

3. Het doel is om het dagelijkse drinkwaterverbruik per huishouden te verlagen van 119 liter in 2023 naar 100 liter in 2035. Bedrijven dienen hun verbruik tegen 2035 met 20% te reduceren ten opzichte van de periode 2016-2019.

4. Het drinkwaterverbruik van bedrijven is de afgelopen jaren toegenomen, terwijl dat van huishoudens is gedaald. De oorzaak van de stijging bij bedrijven is onbekend; de oorzaak van de daling bij huishoudens is eveneens onduidelijk.

5. Tijdens de coronapandemie steeg het waterverbruik door meer thuiswerken. In 2022 daalde het verbruik door korter douchen als gevolg van hogere energieprijzen. Huishoudens verbruiken bijna driekwart van het totale drinkwater, voornamelijk voor douchen en toiletspoeling.

6. De overheid wil het waterbewustzijn verhogen via een landelijke campagne. Eerder onderzoek toonde aan dat een verhoging van de drinkwaterprijs geen significant effect heeft op het verbruik.

7. Het hergebruik van huishoudwater en het opvangen van regenwater voor toiletspoeling worden als potentiële besparingsmaatregelen gezien. Er wordt onderzoek gedaan naar een wettelijke verplichting hiertoe in nieuwe woningen, mogelijk vanaf 2028. Deze verplichting wordt echter bemoeilijkt door een tegenstrijdig beleid dat streeft naar minder regels en verplichtingen in de woningbouw.

8. Bedrijven gebruiken drinkwater voor processen waarvoor dit niet noodzakelijk is. De effectiviteit van maatregelen om het drinkwaterverbruik van bedrijven te reduceren is onduidelijk.

9. De gevolgen van onvoldoende drinkwaterbesparing zijn onduidelijk, met name de impact op de aansluitmogelijkheden voor bedrijven en de haalbaarheid van woningbouwprojecten.

https://newsfacts.info

 
  • 🙂
 
Facts
https://newsfacts.info
Popup
SLUITEN

Popup content goes here.

Nog geen account? Klik hier om te registreren!

Met een account heeft u de mogelijkheid om het gehele nieuwsoverzicht te bekijken en op ieder artikel een reactie-icoon te geven.

Met Newsfacts.info kunt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen, zonder veel tijd te besteden aan het volgen van het nieuws. Ontdek vandaag nog de voordelen van Newsfacts.info!

Login
  • Gebruikersnaam
  • Wachtwoord

Nog geen account? Registreren is gratis!

Registeer een gratis account
SLUITEN
  • Gebruikersnaam
  • Volledige Naam
  • Wachtwoord
  • Herhaal Wachtwoord
Accountinstellingen
SLUITEN
  • Lettertype grootte
  • Gebruikersnaam
  • Volledige Naam
  • Credits
  • Gereserveerde Credits
  • FCM Token
  • Wachtwoord
  • Wachtwoord Herhalen
Showing Log Record
SLUITEN

Advertentietegoed kopen

  • Wat is advertentietegoed?

    Advertentietegoed wordt gebruikt om jouw advertenties aan onze bezoekers te tonen. Voor een bedrag van €10,- ontvang je 10.000 credits. Deze credits vertegenwoordigen elke keer dat jouw advertentie aan een bezoeker wordt getoond, oftewel een 'view'. Het mooie is dat je deze credits over meerdere advertenties kunt verdelen, afhankelijk van jouw marketingbehoeften.

    Wat gebeurt er als mijn credits op zijn?

    Zodra de credits voor een specifieke advertentie op zijn, wordt die advertentie niet meer getoond aan onze bezoekers. Dit zorgt ervoor dat je jouw advertentiebudget efficiënt kunt beheren en gericht kunt investeren in de advertenties die het meest effectief zijn.

  • Aankoopbedrag
    €  
  • Tegoed

Advertentie aanpassen

 
  • Profiel Tegoed:
    Advertentie Tegoed:
  • Tegoed toevoegen / opnemen
    MAX