1. De rijksbegroting, zoals aangepast, voldoet niet volledig aan de Europese begrotingsregels, omdat de toename van de uitgaven de toegestane limiet in de komende jaren overschrijdt.
2. Het begrotingstekort en de staatsschuld blijven in 2025 en 2026 onder de afgesproken normen van respectievelijk 3% en 60% van het bruto binnenlands product (BBP).
3. Na 2026 zal het begrotingstekort naar verwachting toenemen, met het risico de bovengrens van 3% van het BBP te overschrijden.
4. Nederland ontving in 2024 een waarschuwing van het Europees begrotingstoezicht over de middellange termijn ontwikkelingen, ondanks het halen van de huidige begrotingsnormen.
5. Een recente raming van het Centraal Planbureau (CPB) uit (waarschijnlijk) mei 2025 voorspelt een hoger begrotingstekort dan eerder verwacht, gedeeltelijk door minder gunstige economische vooruitzichten en de maatregelen in de voorjaarsnota (ingediend in april 2025).
6. De uitgaven aan zorg en sociale zekerheid stijgen, mede door vergrijzing.
7. De Raad van State wijst op het expansieve begrotingsbeleid van voorgaande kabinetten.
8. Het huidige kabinet voert een trendmatig begrotingsbeleid met vastgestelde uitgaven en belastinginkomsten die schommelen met de economische conjunctuur.
Popup content goes here.
Met een account heeft u de mogelijkheid om het gehele nieuwsoverzicht te bekijken en op ieder artikel een reactie-icoon te geven.
Met Newsfacts.info kunt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen, zonder veel tijd te besteden aan het volgen van het nieuws. Ontdek vandaag nog de voordelen van Newsfacts.info!