1. In Nederland beheren woningcorporaties ongeveer 2 miljoen sociale huurwoningen.
2. De Nederlandse overheid heeft een huurbevriezing voor sociale huurwoningen van woningcorporaties ingevoerd, geldig tot 13 mei 2027.
3. De overheid heeft €1 miljard gereserveerd om woningcorporaties te compenseren voor de huurbevriezing.
4. Naast de woningen van woningcorporaties zijn er ongeveer 500.000 sociale huurwoningen in particulier bezit.
5. Particuliere verhuurders van sociale huurwoningen ontvangen geen compensatie van de overheid. De individuele compensatie wordt als onuitvoerbaar beschouwd vanwege hoge administratieve kosten en een gebrek aan overzicht.
6. Woningcorporaties overwegen juridische stappen tegen de overheid vanwege het te lage compensatiebedrag.
7. Woningcorporaties vrezen een afname in woningbouw als gevolg van de huurbevriezing.
8. Vastgoed Belang, de belangenorganisatie van particuliere verhuurders, geeft de voorkeur aan huurverhogingen boven compensatie.
9. Particuliere verhuurders beschouwen compensatie als complex, mogelijk onvolledig en een belemmering voor investeringen in verduurzaming. Zij vinden het steeds minder aantrekkelijk om sociale huurwoningen te verhuren.
10. De differentiatie in huurbeleid, waarbij alleen huurders van woningcorporaties een huurbevriezing krijgen, wordt als onuitlegbaar beschouwd.
11. De minister van Wonen dient voor 27 mei 2025 een voorstel voor het beleid rondom sociale huurwoningen te presenteren.
Popup content goes here.
Met een account heeft u de mogelijkheid om het gehele nieuwsoverzicht te bekijken en op ieder artikel een reactie-icoon te geven.
Met Newsfacts.info kunt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen, zonder veel tijd te besteden aan het volgen van het nieuws. Ontdek vandaag nog de voordelen van Newsfacts.info!