Newsfacts.info
    article New Article
    fact_check View Source
    vpn_key Users
    rss_feed Feed Settings
    article Adverts
    leaderboard Stats
    view_list Logs
fact_check Nieuws vpn_key Admin person Inloggen receipt Adverteren info Over

 
  • 12 mei 2025 om 14:23 | person_outline 64 🙂

    WHO bevestigt sterk verband tussen mobiel bellen en tumoren

    Afbeelding is gegenereerd.
WHO-studie wijst op "hoge mate van zekerheid" voor verband tussen mobiel bellen en kwaadaardige hersen- en harttumoren.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) erkende in mei 2025 een "zeer waarschijnlijk" verband tussen mobiel bellen en kwaadaardige hersen- en harttumoren. Deze conclusie is gebaseerd op een analyse van 52 dierstudies, geleid door professor Mike Mevissen van de Universiteit van Bern. De studie concludeerde een "hoge mate van zekerheid" voor een verband met hersen- en harttumoren. Een "matige zekerheid" werd vastgesteld voor lever- en bijniertumoren, terwijl lymfeklierkanker als een "mogelijk maar inconsistent risico" werd beschouwd. De studie vermeldt vergelijkbare aanwijzingen in humane studies.

Het Amerikaanse National Toxicology Program (NTP) publiceerde in 2016 resultaten van een twintigjarig onderzoek. Dit onderzoek toonde "duidelijk bewijs" van kwaadaardige harttumoren bij mannelijke ratten en "enig bewijs" van kwaadaardige hersentumoren en goed- of kwaadaardige bijniertumoren. Een vervolgonderzoek, aangekondigd in 2023, werd begin 2024 stopgezet.

Dr. Ron Melnick, voormalig senior toxicoloog bij het NIEHS en het NTP, publiceerde op 27 april 2025 een persbericht. Hij stelt dat de WHO-studie aantoont dat de bestaande aanname dat straling van mobiele telefoons alleen schade veroorzaakt door weefselverwarming onjuist is. Hij pleitte voor strengere regelgeving.

In 2011 classificeerde het International Agency for Research on Cancer (IARC) straling van mobiele telefoons als categorie 2B ("mogelijk kankerverwekkend voor mensen"). Dr. Lennart Hardell van het Örebro University Hospital pleitte in mei 2025 voor herclassificatie naar categorie 1 ("bekend carcinogeen").

Een grootschalige internationale studie (COSMOS), gepubliceerd in maart 2024, onderzocht het mobieltelefoongebruik van meer dan 250.000 personen en vond geen verband tussen mobieltelefoongebruik en het risico op hersentumoren.

De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Robert Kennedy jr. waarschuwde eerder voor de gevaren van telefoonstraling en adviseerde de telefoon tijdens het bellen van het hoofd te houden en hem niet op het lichaam te dragen.

Op 12 mei 2025 had het IARC nog niet gereageerd op het onderzoek. Het Nederlandse Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verwees naar het RIVM, dat meer tijd nodig had voor een reactie. Het Ministerie van Economische Zaken verwees naar het RIVM, de Gezondheidsraad en het Kennisplatform Elektromagnetische Velden (KPEMV). De Gezondheidsraad had geen adviezen over dit onderwerp uitgebracht. Het KPEMV gaf aan geen rol te spelen in beleidsontwikkeling, geen eigen onderzoek te doen en geen adviseur van de Rijksoverheid te zijn, maar verwees wel naar de COSMOS studie.
 
Facts

1. In mei 2025 erkende de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een "zeer waarschijnlijk" verband tussen mobiel bellen en kwaadaardige hersen- en harttumoren. Deze conclusie volgt op een WHO-studie, geleid door professor Mike Mevissen van de Universiteit van Bern, die 52 dierstudies analyseerde. De studie concludeerde dat er een "hoge mate van zekerheid" is voor een verband tussen mobiel bellen en kwaadaardige hersen- en harttumoren. Een "matige zekerheid" werd vastgesteld voor lever- en bijniertumoren, terwijl lymfeklierkanker als een "mogelijk maar inconsistent risico" werd beschouwd. De studie vermeldde dat vergelijkbare aanwijzingen ook in humane studies zijn gevonden.

2. Het Amerikaanse National Toxicology Program (NTP) publiceerde in 2016 resultaten van een twintigjarig onderzoek naar de langetermijneffecten van draadloze straling. Dit onderzoek toonde "duidelijk bewijs" van kwaadaardige harttumoren bij mannelijke ratten en "enig bewijs" van kwaadaardige hersentumoren en goed- of kwaadaardige bijniertumoren. Een vervolgonderzoek door het NTP, aangekondigd in 2023, werd begin 2024 stopgezet vanwege technische uitdagingen en hogere kosten dan verwacht.

3. Op 27 april 2025 publiceerde Dr. Ron Melnick, voormalig senior toxicoloog bij het NIEHS en het NTP, een persbericht waarin hij stelde dat de WHO-gefinancierde studie aantoont dat de bestaande aanname dat straling van mobiele telefoons alleen schade veroorzaakt door weefselverwarming onjuist is. Hij pleitte voor strengere regelgeving.

4. In 2011 classificeerde het International Agency for Research on Cancer (IARC), een organisatie verbonden aan de WHO, straling van mobiele telefoons als categorie 2B: "mogelijk kankerverwekkend voor mensen". In mei 2025 pleitte Dr. Lennart Hardell van het Örebro University Hospital voor een herclassificatie naar categorie 1 ("bekend carcinogeen").

5. Een grootschalige internationale studie (COSMOS), gepubliceerd in maart 2024, onderzocht het mobieltelefoongebruik van meer dan 250.000 personen en vond geen verband tussen het gebruik van mobiele telefoons en het risico op hersentumoren.

6. De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Robert Kennedy jr. waarschuwde eerder voor de gevaren van telefoonstraling en adviseerde om de telefoon tijdens het bellen van het hoofd te houden en hem niet op het lichaam te dragen.

7. Op 12 mei 2025 had het IARC nog niet gereageerd op het onderzoek. Het Nederlandse Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verwees naar het RIVM, dat meer tijd nodig had voor een reactie. Het Ministerie van Economische Zaken verwees naar het RIVM, de Gezondheidsraad en het Kennisplatform Elektromagnetische Velden (KPEMV). De Gezondheidsraad had geen adviezen over dit onderwerp uitgebracht. Het KPEMV gaf aan geen rol te spelen in beleidsontwikkeling, geen eigen onderzoek te doen en geen adviseur van de Rijksoverheid te zijn, maar verwees wel naar de COSMOS studie.

https://newsfacts.info

 
  • 🙂
 
Facts
https://newsfacts.info
Popup
SLUITEN

Popup content goes here.

Nog geen account? Klik hier om te registreren!

Met een account heeft u de mogelijkheid om het gehele nieuwsoverzicht te bekijken en op ieder artikel een reactie-icoon te geven.

Met Newsfacts.info kunt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen, zonder veel tijd te besteden aan het volgen van het nieuws. Ontdek vandaag nog de voordelen van Newsfacts.info!

Login
  • Gebruikersnaam
  • Wachtwoord

Nog geen account? Registreren is gratis!

Registeer een gratis account
SLUITEN
  • Gebruikersnaam
  • Volledige Naam
  • Wachtwoord
  • Herhaal Wachtwoord
Accountinstellingen
SLUITEN
  • Lettertype grootte
  • Gebruikersnaam
  • Volledige Naam
  • Credits
  • Gereserveerde Credits
  • FCM Token
  • Wachtwoord
  • Wachtwoord Herhalen
Showing Log Record
SLUITEN

Advertentietegoed kopen

  • Wat is advertentietegoed?

    Advertentietegoed wordt gebruikt om jouw advertenties aan onze bezoekers te tonen. Voor een bedrag van €10,- ontvang je 10.000 credits. Deze credits vertegenwoordigen elke keer dat jouw advertentie aan een bezoeker wordt getoond, oftewel een 'view'. Het mooie is dat je deze credits over meerdere advertenties kunt verdelen, afhankelijk van jouw marketingbehoeften.

    Wat gebeurt er als mijn credits op zijn?

    Zodra de credits voor een specifieke advertentie op zijn, wordt die advertentie niet meer getoond aan onze bezoekers. Dit zorgt ervoor dat je jouw advertentiebudget efficiënt kunt beheren en gericht kunt investeren in de advertenties die het meest effectief zijn.

  • Aankoopbedrag
    €  
  • Tegoed

Advertentie aanpassen

 
  • Profiel Tegoed:
    Advertentie Tegoed:
  • Tegoed toevoegen / opnemen
    MAX