1. De functie van president van De Nederlandsche Bank (DNB) is sinds de Tweede Wereldoorlog vier keer vacant geweest. Marius Holtrop, Jelle Zijlstra, Wim Duisenberg en Nout Wellink hebben de functie eerder bekleed. Holtrop bekleedde de functie 21 jaar, Zijlstra 14 jaar en Duisenberg 15 jaar (voordat hij president van de ECB werd). De duur van Wellinks presidentschap is niet in de bron vermeld.
2. De benoemingsprocedure van de DNB-president is wettelijk geregeld in de Bankwet en de Wet op het financieel toezicht.
3. De raad van commissarissen van DNB leidt de werving en selectie van kandidaten, vaak met behulp van een extern bureau. De raad presenteert doorgaans drie kandidaten, inclusief een voorkeurskandidaat, aan de minister van Financiën.
4. De minister van Financiën draagt één kandidaat voor aan de ministerraad voor goedkeuring. Na goedkeuring door de ministerraad volgt een voordracht aan de Koning voor een koninklijk besluit tot benoeming.
5. De benoeming van Klaas Knot in 2011 werd gezien als meer politiek beïnvloed dan voorgaande benoemingen, mogelijk door de toenmalige financiële crisis.
6. Het aftreden van Klaas Knot op 1 juli 2025 was al lang bekend.
7. De profielschets voor de nieuwe DNB-president is te vinden op de DNB-website, onder 'Over ons', 'Directie'.
8. De rente in Europa, en dus ook de rente op spaarrekeningen en hypotheken, wordt mede bepaald door de DNB-president.
Popup content goes here.
Met een account heeft u de mogelijkheid om het gehele nieuwsoverzicht te bekijken en op ieder artikel een reactie-icoon te geven.
Met Newsfacts.info kunt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen, zonder veel tijd te besteden aan het volgen van het nieuws. Ontdek vandaag nog de voordelen van Newsfacts.info!