1. Paus Leo I, ook bekend als Leo de Grote, was paus vanaf 440. De traditie van pausen om hun naam te veranderen begon pas later, in 533 met Paus Johannes II.
2. De naam Leo is een populaire pauselijke naam, behorend tot de top 5 meest gebruikte namen, na Johannes, Gregorius, Benedictus en Clemens.
3. De leeuw, het symbool van Leo, representeert kracht, bescherming en gezag. Paus Leo I wordt toegeschreven aan het voorkomen van de verovering van Rome door Attila de Hun zonder gewelddadige conflicten.
4. Paus Leo IX bezocht Nederland in 1049 en wijdde de Sint-Laurentiuskerk in Voerendaal.
5. Paus Leo XII (begin 19e eeuw) voerde onderhandelingen met Koning Willem I van Nederland over een concordaat, een overeenkomst die de kerk het recht zou geven bisschoppen in Nederland aan te stellen. De volledige uitvoering van dit concordaat werd belemmerd door de Belgische afscheiding.
6. Paus Leo X wordt beschouwd als een controversiële paus, omdat zijn weerstand tegen hervormingen indirect bijdroeg aan de opkomst van het protestantisme.
7. Paus Leo XIII (1878-1903) is de eerste paus waarvan bewegende beelden bewaard zijn gebleven. Hij ontwikkelde de katholieke sociale leer, beschreven in de encycliek *Rerum Novarum*, als tegenhanger van het toenmalige liberalisme en socialisme. Dit resulteerde in de oprichting van katholieke vakbonden.
8. Er zijn dertien pausen met de naam Leo geweest vóór de huidige paus.
9. Op 9 mei 2025 is de veertiende paus met de naam Leo geïnstalleerd.
Popup content goes here.
Met een account heeft u de mogelijkheid om het gehele nieuwsoverzicht te bekijken en op ieder artikel een reactie-icoon te geven.
Met Newsfacts.info kunt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen, zonder veel tijd te besteden aan het volgen van het nieuws. Ontdek vandaag nog de voordelen van Newsfacts.info!