1. In 139 van de 218 onderzochte Nederlandse gemeenten zijn er onderzoeken uitgevoerd naar de onteigening en doorverkoop van Joods eigendom tijdens de Tweede Wereldoorlog, gebaseerd op de Duitse 'Verkaufsbücher'.
2. In 167 gemeenten werd een onderzoek aangekondigd naar de gemeentelijke rol bij de verkoop van Joodse panden.
3. Zes gemeenten – Almelo, Rijswijk, Midden-Drenthe, Hengelo, Waterland en Culemborg – waren betrokken bij de onteigening van tien of meer panden van Joodse eigenaren; Almelo had het hoogste aantal met 60 panden.
4. In Almelo is onderzoek naar de onteigening van 60 panden van Joodse eigenaren afhankelijk van een melding van een nabestaande.
5. De 'Verkaufsbücher' documenteren ongeveer 8000 transacties, terwijl het geschatte aantal onteigende panden tussen de 16.000 en 20.000 ligt. Een deel van de onteigende panden werd verhuurd in plaats van doorverkocht.
6. Onderzoek van de Radboud Universiteit in Nijmegen toonde aan dat de gemeente Apeldoorn actief betrokken was bij de onteigening van Joods vastgoed. De gemeente Apeldoorn heeft €700.000 beschikbaar gesteld voor uitbreiding van het herinneringscentrum Het Apeldoornsche Bosch.
7. De gemeenten Eemsmond, Westerwolde en Pekela in Groningen gingen berekenend te werk bij de onteigening van Joods vastgoed, soms voorafgaand aan de deportatie van de bewoners.
8. Vijftig gemeenten hebben nog geen onderzoek naar de onteigening van Joods eigendom uitgevoerd.
9. De meeste gemeenten waar wel onderzoek werd uitgevoerd, betroffen slechts een klein aantal onteigende panden van Joodse eigenaren.
Popup content goes here.
Met een account heeft u de mogelijkheid om het gehele nieuwsoverzicht te bekijken en op ieder artikel een reactie-icoon te geven.
Met Newsfacts.info kunt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen, zonder veel tijd te besteden aan het volgen van het nieuws. Ontdek vandaag nog de voordelen van Newsfacts.info!