1. Allround Care, een uitzendbureau voor zorgmedewerkers, zette in een periode van zes maanden minimaal 120 medewerkers in bij diverse zorginstellingen (waaronder instellingen voor jeugdzorg en zorg voor mensen met een beperking), die niet over de vereiste diploma's beschikten.
2. De IGJ, de Nederlandse Arbeidsinspectie en de politie voerden gezamenlijk een onderzoek uit naar de praktijken van Allround Care als onderdeel van een breder onderzoek naar criminaliteit in de gezondheidszorg.
3. Verschillende zorginstellingen (Enver, Amarant, Prisma, Raamwerk en Gemiva) ontvingen een verzoek van de inspectie om te controleren of de door Allround Care geleverde medewerkers over de juiste diploma's beschikten.
4. Gemiva vroeg Allround Care om de diploma's van ingehuurde medewerkers, maar ontving deze niet. Van negen medewerkers weigerden drie hun diploma's te overleggen, van drie ontving Gemiva geen reactie. Hierop verbrak Gemiva het contract met Allround Care.
5. Allround Care verklaarde dat een technische storing bij hun softwareleverancier tot verlies van personeelsdossiers, inclusief diploma's, heeft geleid.
6. Allround Care gaf aan voornamelijk in noodsituaties te worden ingezet, waarbij snelle inzetbaarheid essentieel is. Het bureau beweerde met ervaren zorgverleners te werken, waaronder leerlingen in de afrondende fase van hun opleiding en professionals met praktijkervaring en relevante certificeringen.
7. Allround Care's advocaat beweerde dat de zorginstellingen op de hoogte waren van ontbrekende diploma's bij een deel van de medewerkers en dat zorginstellingen regelmatig ongediplomeerde medewerkers inzetten voor functies waarvoor geen diploma verplicht is.
8. Gemiva betwistte de bewering dat de medewerkers van Allround Care alleen in noodsituaties werden ingezet en gaf aan dat deze medewerkers langere tijd werkzaam waren bij de instelling, voor een functie (begeleider in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking) waarvoor altijd een diploma vereist is.
9. Nieuwsuur berichtte begin dit jaar over grootschalige fraude met valse MBO-certificaten in de zorgsector, waardoor zorgmedewerkers makkelijker aan een zorgdiploma of registratie konden komen. De inspectie en het Openbaar Ministerie beschouwen dit als een verdienmodel voor criminele organisaties.
Popup content goes here.
Met een account heeft u de mogelijkheid om het gehele nieuwsoverzicht te bekijken en op ieder artikel een reactie-icoon te geven.
Met Newsfacts.info kunt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen, zonder veel tijd te besteden aan het volgen van het nieuws. Ontdek vandaag nog de voordelen van Newsfacts.info!