1. Tomahawk-raketten hebben een bereik van ongeveer 1900 kilometer en zijn ontworpen om ondergrondse bunkers te vernietigen. Hun effectiviteit tegen luchtverdedigingssystemen is afhankelijk van het aantal gelanceerde raketten.
2. De eerste publieke aandacht voor Tomahawk-raketten in Nederland dateert uit de jaren '80, toen er grote protesten waren tegen hun stationering. Ze zijn later ingezet tijdens militaire operaties in Irak en in aanvallen op Houthi-doelen in Jemen.
3. Nederland heeft in 2023 een order geplaatst voor maximaal 175 Tomahawk-raketten bij de Verenigde Staten, met een geschatte waarde van 1,9 miljard euro. De uiteindelijke hoeveelheid wordt in het najaar bekendgemaakt. Deze aankoop volgde een jaar na de Russische inval in Oekraïne.
4. De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Australië en Japan (sinds vorig jaar met een contract voor 400 kruisraketten) behoren tot de landen die momenteel kruisvluchtwapens bezitten.
5. Tomahawk-raketten, bestemd voor de marine, zijn in staat om strategische militaire doelen diep in vijandelijk gebied uit te schakelen. Dit omvat grote steden zoals Sint-Petersburg en Moskou, indien gelanceerd vanaf een Nederlands marineschip in de Baltische Zee. Hun precisie is gebaseerd op gedetailleerde programmering en tussentijdse koerscorrecties met behulp van actuele informatie.
6. De oorlog in Oekraïne heeft het belang van kruisvluchtwapens en andere 'stand-off' wapens vergroot. Dit komt door de toegenomen beschikbaarheid van sensoren (satellieten en drones) voor het detecteren van strategische doelen. Gevechtsvliegtuigen, als alternatief, zijn kwetsbaarder voor vijandelijke luchtafweer.
7. Naast de Tomahawk heeft Defensie ook de JASSM-ER (een kruisvluchtwapen voor luchtaanvallen) en het Israëlische raketsysteem PULS (voor de landmacht) aangeschaft. Het Korps Mariniers maakt gebruik van 'loitering munitions' (zelfmoorddrones).
8. Kruisvluchtwapens vliegen op lagere hoogte dan gevechtsvliegtuigen (bijvoorbeeld 50 meter) en zijn uitgerust met geavanceerde anti-radarapparatuur. Dit maakt ze minder kwetsbaar dan bijvoorbeeld F-16 of F-35 gevechtsvliegtuigen.
9. Het succespercentage van Tomahawks in eerdere conflicten, zoals de Golfoorlog van 2003, is onderwerp van debat. Verschillende partijen geven uiteenlopende cijfers. Het Pentagon meldde een succespercentage van iets minder dan 60 procent tijdens de Golfoorlog.
10. Frankrijk produceert de MdCN (Missile de Croisière Naval), met een kleiner bereik (maximaal 1400 kilometer). Integratie in Nederlandse fregatten vereist aanpassingen, in tegenstelling tot de Tomahawk, die makkelijker te integreren is.
11. De aanschaf van Tomahawk-raketten brengt een afhankelijkheid van Amerikaanse hulp met zich mee voor gebruik en onderhoud, inclusief de afhankelijkheid van Amerikaanse waarnemingssystemen. Het gebrek aan eigen Nederlandse waarnemingssystemen vormt een beperking.
12. Het gebruik van nucleaire wapens door Nederland is afhankelijk van Amerikaanse medewerking en levering, aangezien Nederland geen eigen kernwapens bezit. De nucleaire wapens op vliegbasis Volkel zijn Amerikaanse vrije-valbommen, die door F-35 gevechtsvliegtuigen worden afgeworpen.
Popup content goes here.
Met een account heeft u de mogelijkheid om het gehele nieuwsoverzicht te bekijken en op ieder artikel een reactie-icoon te geven.
Met Newsfacts.info kunt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen, zonder veel tijd te besteden aan het volgen van het nieuws. Ontdek vandaag nog de voordelen van Newsfacts.info!