1. Het forfaitaire rendement in box 3 van de inkomstenbelasting is verhoogd van 6,17% naar 7,88%. Dit forfaitaire rendement weerspiegelt niet de daadwerkelijke rendementen op spaargeld en beleggingen. De Hoge Raad heeft de tegenbewijsregeling, waarmee kosten konden worden verrekend, onwerkbaar verklaard. De belastingheffing in box 3 is in enkele jaren sterk toegenomen, met een factor 17. Box 3 heft belasting over fictieve rendementen, in tegenstelling tot box 2 waar belasting geheven wordt over de daadwerkelijke winst (omzet min kosten).
2. De huurprijs voor sociale huurwoningen is voor twee jaar bevroren. Dit heeft geresulteerd in een verlies van €53 miljard aan investeringsruimte voor woningcorporaties. Deze bevriezing verhindert de bouw van naar schatting 185.000 sociale huurwoningen en de verduurzaming van 750.000 bestaande woningen. De huurtoeslag kan door de bevriezing dalen, terwijl deze bij huurstijging juist toeneemt. Sommige huurders met hoge inkomens profiteren onevenredig van de huurbevriezing.
3. Een aanzienlijk deel van de tabaksproducten (59% shag, 40% sigaretten) die in Nederland worden verkocht, wordt in het buitenland ingekocht om de hoge Nederlandse accijnzen te ontwijken. Ook in de luchtvaartsector is een vergelijkbare trend zichtbaar: de hoge belastingen op vliegtickets leiden tot een verschuiving van vluchten naar buitenlandse luchthavens.
4. De ‘Wet betaalbare huur’ heeft geleid tot een afname van het aantal huurwoningen in de vrije sector. Een gevolg hiervan is dat verhuurders hun woningen uit de verhuurmarkt nemen of zelfs naar het buitenland verhuizen, deels door de hoge belastingdruk in box 3 die voor sommigen hoger uitviel dan de huurinkomsten.
5. De hoge belastingen op brandstof leiden tot grensoverschrijdend tanken. De hoge energiebelastingen maken compensatieregelingen noodzakelijk. De Nederlandse industrie kampt met hoge energiekosten en strenge milieueisen, wat leidt tot banenverlies.
6. De overheid heeft plannen aangekondigd om de woningmarkt te hervormen na het falen van eerdere regelgeving. Deze plannen omvatten een versoepeling van het puntensysteem voor middenhuurwoningen en een aanpassing van de WOZ-waarde. De toename van het aantal migranten in 2022 (228.000) heeft bijgedragen aan het bestaande woningtekort. De stikstofregulering en strenge bouwvoorschriften beperken de nieuwbouw van woningen.
7. De overheid wordt bekritiseerd vanwege een gebrek aan consistent beleid op de woningmarkt. Voor het oplossen van het woningtekort worden onder andere voorgesteld: beperking van immigratie, versoepeling van regelgeving rond woningdelen en stimulering van nieuwbouw.
Popup content goes here.
Met een account heeft u de mogelijkheid om het gehele nieuwsoverzicht te bekijken en op ieder artikel een reactie-icoon te geven.
Met Newsfacts.info kunt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen, zonder veel tijd te besteden aan het volgen van het nieuws. Ontdek vandaag nog de voordelen van Newsfacts.info!