1. Het kabinet heeft 2,2 miljard euro uitgetrokken voor eerste stikstofmaatregelen. Extra financiering is gepland voor augustus, na Prinsjesdag.
2. Verschillende organisaties, waaronder VNO-NCW, Bouwend Nederland, Natuurmonumenten, Natuur & Milieu, Oxfam Novib en de Jonge Klimaatbeweging, uiten kritiek op de kabinetsplannen voor de aanpak van de stikstofcrisis en/of het klimaatpakket. De organisaties benadrukken de urgentie van een snelle en effectieve oplossing en wijzen op de noodzaak van snelle reductie van stikstofuitstoot en omschakeling naar natuurinclusieve landbouw. Natuur & Milieu waarschuwt bovendien voor vertraging van natuurherstel en juridische problemen voor boeren en bedrijven door uitstel van maatregelen.
3. Greenpeace noemt de stikstofplannen een schending van de rechtsstaat, verwijzend naar een eerdere rechterlijke uitspraak die een halvering van de stikstofdepositie op stikstofgevoelige natuur in 2030 vereist.
4. Oxfam Novib en de Jonge Klimaatbeweging bekritiseren het klimaatpakket vanwege subsidies aan fossiele industrieën, ten bedrage van een half miljard euro.
5. De D66-fractievoorzitter uit kritiek op het klimaatpakket vanwege onvoldoende maatregelen en zorgen over de uitlegbaarheid aan jongeren en ondernemers, wijzend op de afhankelijkheid van autocratische landen voor grondstoffen.
6. Oppositiepartijen, waaronder D66, GroenLinks-PvdA en de ChristenUnie, reageren teleurgesteld op het klimaatpakket. GroenLinks-PvdA hekelt met name het uitstel van klimaatbeleid en de negatieve gevolgen voor toekomstige generaties. De PVV daarentegen complimenteert de minister juist met het geringe nieuwe beleid.
7. Belangenorganisatie Deltalinqs uit Rotterdam reageert gematigd positief op de plannen, met name op extra investeringen in CO2-opslag en groene waterstof. Zij pleiten echter voor meer maatregelen om concurrentie met buurlanden te verbeteren en voor een substantiële verlaging van stroomnetkosten. De organisatie is blij met het annuleren van de nationale plasticheffing.
8. De gemeente Rotterdam en de provincie Zuid-Holland zien het klimaatpakket als een positieve stap, met name de compensatie voor hoge stroomprijzen voor industriële bedrijven en het opschorten van de plastictaks. Zij wijzen wel op structurele uitdagingen zoals het gebrek aan doorbraak op het gebied van stikstofruimte. De plannen sluiten aan bij eerdere oproepen van deze overheden. Er wordt geïnvesteerd in projecten zoals Aramis, een groot CO2-opslagproject onder de Noordzee, en er is inzet op het aanjagen van waterstofproductie en de marktvraag naar waterstof.
Popup content goes here.
Met een account heeft u de mogelijkheid om het gehele nieuwsoverzicht te bekijken en op ieder artikel een reactie-icoon te geven.
Met Newsfacts.info kunt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen, zonder veel tijd te besteden aan het volgen van het nieuws. Ontdek vandaag nog de voordelen van Newsfacts.info!