1. Een voorstel van het NSC, gesteund door de BBB, PVV en SP, beoogt meer inspraak voor werknemers en gepensioneerden bij de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel. Dit voorstel is ingediend door Agnes Joseph (NSC).
2. Het voorstel werd bekritiseerd door diverse instanties, waaronder de pensioensector, werkgevers, vakbonden, de Raad van State, De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten. Deze instanties waarschuwden voor mogelijke negatieve gevolgen zoals chaos, hoge kosten en aanzienlijke vertragingen.
3. Vicepremier Eddy van Hijum (NSC, minister van Sociale Zaken) uitte zijn bezorgdheid over het voorstel en deelde de kritiek van de sector, de Raad van State en toezichthouders. Hij gaf aan dat de verwachte voordelen niet opwegen tegen de nadelen. Van Hijum wil wel werken aan betere communicatie over pensioenfondskeuzes, maar zal het plan van Joseph niet steunen.
4. Kamerlid Joseph verwierp de kritiek als onbewezen stellingen en benadrukte haar ervaring in de pensioensector. Zij beweerde dat het voorstel geen grote gevolgen zou hebben. Zij bekritiseerde Van Hijum scherp en beschuldigde hem van het voor de gek houden van de bevolking.
5. Verschillende Kamerleden, waaronder VVD’er Thierry Aartsen en Don Ceder (ChristenUnie), bekritiseerden Joseph's aanval op de Raad van State en toezichthouders en suggereerden mogelijk populistische motieven.
6. Het NSC-voorstel is ingediend als amendement bij een bestaand wetsvoorstel, niet als aparte initiatiefwet. Dit brengt volgens SGP-Kamerlid André Flach het risico met zich mee dat het uitstel van de pensioenovergang tot 2028 geblokkeerd wordt als de Eerste Kamer tegen het amendement stemt. Volgens Flach draait het voorstel de pensioenwet uit 2023 (waarover de Tweede Kamer bijna honderd uur vergaderde, inclusief het instemmingsrecht) nagenoeg volledig terug.
7. Joseph verdedigde haar keuze voor een amendement door te stellen dat een initiatiefwet te veel tijd zou kosten. Zij benadrukte dat de stelselwijziging zelf gehandhaafd blijft, maar met inspraak voor burgers.
8. De stemming over het voorstel staat gepland na de meivakantie. Steun van Denk en de Partij voor de Dieren is nodig voor een meerderheid; beide partijen hadden op het moment van schrijven nog geen definitief standpunt ingenomen.
9. Indien het voorstel wordt aangenomen, moet Van Hijum kiezen tussen het verdedigen of intrekken van zijn eigen uitstelwet in de Eerste Kamer. Hij wil de consequenties eerst uitwerken voordat hij een beslissing neemt.
10. Het kabinet schat de kosten van het NSC-voorstel op enkele miljarden euro's over de komende jaren. Van Hijum wees tevens op tegenstrijdigheden en losse eindjes in het voorstel ten opzichte van het bestaande wetsvoorstel, beschrijvend het amendement als "onvoldragen".
Popup content goes here.
Met een account heeft u de mogelijkheid om het gehele nieuwsoverzicht te bekijken en op ieder artikel een reactie-icoon te geven.
Met Newsfacts.info kunt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen, zonder veel tijd te besteden aan het volgen van het nieuws. Ontdek vandaag nog de voordelen van Newsfacts.info!