1. De invoering van Amerikaanse tarieven heeft naar schatting miljarden euro's economische schade in Nederland veroorzaakt, wat neerkomt op honderden euro's per inwoner. Een langdurige situatie kan leiden tot banenverlies.
2. Verschillende rechtse Europese politieke partijen pleiten voor deregulering van bedrijven als reactie op de economische gevolgen van de Amerikaanse tarieven. Voorgestelde maatregelen omvatten belastingverlagingen en het schrappen van regelgeving.
3. De voorgestelde deregulering omvat wetten die werknemers beschermen tegen uitbuiting en slechte arbeidsomstandigheden, zoals wetgeving rondom platformwerkers, arbeidsvoorwaarden, gelijke beloning en de anti-wegkijkwet.
4. De anti-wegkijkwet verplicht bedrijven om de effecten van hun producten op mens en milieu tijdens de productie te controleren. Een verzwakking van deze wet zou bedrijven toestaan misstanden in de toeleveringsketen te negeren, met mogelijke negatieve gevolgen voor werknemers wereldwijd en consumenten in Europa.
5. De OESO rapporteert dat de gemiddelde regelgeving in Europa lager is dan in de Verenigde Staten en afneemt. De OESO constateert tevens dat de EU al beter presteert dan de VS op het gebied van een competitieve, open en goed functionerende economie.
6. Een Nederlands politiek voorstel om de economische gevolgen van de Amerikaanse tarieven in kaart te brengen en getroffen sectoren te ondersteunen, is verworpen. Er is onvoldoende informatie over de plannen van de Nederlandse overheid om werknemers in getroffen sectoren te ondersteunen.
Popup content goes here.
Met een account heeft u de mogelijkheid om het gehele nieuwsoverzicht te bekijken en op ieder artikel een reactie-icoon te geven.
Met Newsfacts.info kunt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen, zonder veel tijd te besteden aan het volgen van het nieuws. Ontdek vandaag nog de voordelen van Newsfacts.info!