1. Verschillende landen, waaronder Rusland, Frankrijk en de Verenigde Staten, hebben Azerbeidzjan opgeroepen om te stoppen met de aanval op de enclave Nagorno-Karabach. Deze landen zijn betrokken bij de zogenaamde Minsk-groep, opgericht om te bemiddelen in het conflict tussen Azerbeidzjan en Armenië.
2. Ondanks de internationale oproepen heeft Azerbeidzjan besloten om de militaire operatie voort te zetten en Nagorno-Karabach aan te vallen. Ze stellen dat dit een reactie is op "provocaties" van Armeense troepen in het gebied.
3. Nagorno-Karabach is een regio in de Zuidelijke Kaukasus, die internationaal erkend wordt als onderdeel van Azerbeidzjan. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie heeft er echter een conflict plaatsgevonden tussen Azerbeidzjan en Armenië over de controle over Nagorno-Karabach.
4. In de internationale gemeenschap wordt Nagorno-Karabach als een deel van Azerbeidzjan beschouwd. Verschillende resoluties van de Verenigde Naties en organisaties zoals de Europese Unie en de OVSE roepen op tot respect voor de territoriale integriteit van Azerbeidzjan.
5. Azerbeidzjan beweert dat de aanval op Nagorno-Karabach een reactie is op "provocaties" van Armeense troepen. Armenië ontkent echter dat ze troepen in het betwiste gebied hebben gestationeerd en stelt dat het om lokale separatisten gaat.
6. Armeense separatisten in Nagorno-Karabach hebben opgeroepen tot een wapenstilstand, maar Azerbeidzjan eist dat Armenië al hun wapens inlevert voordat de militaire operatie stopt. Dit is een van de struikelblokken in het bereiken van een vreedzame oplossing.
7. Naast de Minsk-groep hebben ook andere landen en internationale organisaties opgeroepen om te stoppen met de aanval op Nagorno-Karabach. De Europese Unie en Rusland zijn enkele van deze partijen die hebben opgeroepen tot een de-escalatie van het conflict.
8. De Europese Unie heeft de "militaire escalatie" in Nagorno-Karabach veroordeeld en toont zich bezorgd over de gevolgen voor de lokale bevolking. Ze dringen aan op een onmiddellijk staakt-het-vuren en de herstart van vredesonderhandelingen.
9. Rusland heeft een lange geschiedenis van betrokkenheid bij het conflict in Nagorno-Karabach. Ze fungeren als bemiddelaar in de Minsk-groep en hebben ook militaire bases in Armenië. Rusland pleit voor een vreedzame oplossing en heeft opgeroepen tot onderhandelingen tussen Azerbeidzjan en Armenië.
10. Turkije heeft openlijk zijn steun uitgesproken voor Azerbeidzjan en heeft zorgen geuit over de situatie in Nagorno-Karabach. Ze beschouwen het conflict als een kwestie van nationale veiligheid en hebben verklaard klaar te staan om Azerbeidzjan te ondersteunen.
11. Het conflict in Nagorno-Karabach gaat door en er zijn onbevestigde meldingen van slachtoffers en gewonden. Het is belangrijk om op te merken dat deze informatie nog niet is bevestigd door onafhankelijke bronnen.
12. Russische militairen zijn begonnen met het evacueren van burgers uit het gebied. Tot op heden zijn 469 mensen, waaronder 185 kinderen, in veiligheid gebracht naar een Russische basis. Daarnaast hebben sommige gewonden ook medische zorg gekregen, maar het exacte aantal is niet genoemd.
Popup content goes here.
Met een account heeft u de mogelijkheid om het gehele nieuwsoverzicht te bekijken en op ieder artikel een reactie-icoon te geven.
Met Newsfacts.info kunt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen, zonder veel tijd te besteden aan het volgen van het nieuws. Ontdek vandaag nog de voordelen van Newsfacts.info!