- Klimaatverandering speelde volgens wetenschappers een belangrijke rol bij de hevige regenval in Griekenland, Turkije en Bulgarije. Dit komt doordat klimaatverandering leidt tot veranderingen in het weerpatroon, waardoor extremere neerslaggebeurtenissen vaker voorkomen.
- De kans op dit soort stortbuien in genoemde gebieden is tegenwoordig tot tien keer groter dan in de 19e eeuw. Dit wordt veroorzaakt door de combinatie van klimaatverandering en de opwarming van de aarde. Hogere temperaturen zorgen ervoor dat de atmosfeer meer vocht kan vasthouden, wat resulteert in hevigere neerslag.
- Dammen en waterkeringen moeten goed worden onderhouden en waarschuwingssystemen moeten worden opgezet om overstromingen te voorkomen. Door de toename van extreme regenval is het belangrijk dat er goede infrastructuur en preventieve maatregelen worden genomen om de impact van overstromingen te verminderen.
- De intense regenval hangt samen met hogere temperaturen op aarde als gevolg van broeikasgasemissies. Broeikasgassen, zoals kooldioxide, zorgen ervoor dat warmte van de zon wordt vastgehouden in de atmosfeer, waardoor de temperatuur op aarde stijgt. Dit heeft directe gevolgen voor het weerpatroon, zoals hevige regenval.
- Rond de Middellandse Zee stijgen de temperaturen sneller dan in andere gebieden. Dit wordt ook wel het mediterrane opwarmingsgat genoemd. De snellere opwarming heeft gevolgen voor het klimaat in dit gebied, waaronder het toenemen van extreme weersomstandigheden zoals intense regenval.
- Deze zomer werden talloze temperatuurrecords verbroken in het Middellandse Zeegebied. De toenemende temperaturen zijn een direct gevolg van klimaatverandering en laten zien dat het Middellandse Zeegebied een van de regio's is die het meest getroffen wordt door opwarming.
- De zee bereikte ook een recordtemperatuur van 28,71 graden. Deze hoge watertemperatuur kan leiden tot de vorming van hevigere stormen en de intensiteit van neerslag versterken. Het warmere zeewater versterkt de atmosferische omstandigheden die gunstig zijn voor zwaardere regenval.
- Het Middellandse Zeegebied wordt beschouwd als een hotspot voor rampen als gevolg van klimaatverandering. Door de geografische kenmerken en de toename van de temperaturen is dit gebied extra kwetsbaar voor de gevolgen van klimaatverandering, waaronder extreme regenval en overstromingen.
- Wetenschappers verwachten extreme regenval in Libië slechts eens in de 300 tot 600 jaar bij het huidige klimaat. Dit betekent dat dergelijke zware regenvalgebeurtenissen zeldzaam zouden zijn zonder de invloed van klimaatverandering.
- De kans op dit soort neerslag wordt echter groter door klimaatverandering. Door de opwarming van de aarde wordt de kans op extreme regenval wereldwijd vergroot, ook in gebieden waar dit voorheen minder vaak voorkwam.
- De frequentie van extreme weersgebeurtenissen is lastig in te schatten vanwege de zeldzaamheid van dergelijke gebeurtenissen. Hoewel extreme regenval in Griekenland, Turkije en Bulgarije zich tegenwoordig vaker voordoet, is het lastig om precies te voorspellen hoe vaak dergelijke gebeurtenissen zich in de toekomst zullen herhalen.
- De wereldwijde temperatuur is sinds het begin van de industrialisatie gestegen met 1,2 graden. Dit is een belangrijke informatie om aan te geven hoeveel de temperatuur al is gestegen en hoe ver we zijn verwijderd van de grenzen die zijn vastgesteld om de opwarming van de aarde te beperken.
- Verwacht wordt dat de 1,5 graden grens al in 2034 wordt overschreden. Dit geeft aan dat de huidige koers van broeikasgasemissies en opwarming van de aarde waarschijnlijk zal leiden tot overschrijding van de grens die in het klimaatakkoord van Parijs is vastgesteld.
- De kans op extreme regenval neemt wereldwijd toe, vooral in gebieden zoals de Middellandse Zee. De toename van extreme regenval is een gevolg van klimaatverandering en heeft te maken met veranderingen in het weerpatroon.
- Volgens de studie van Friederike Otto en haar collega's komen de buien in Griekenland, Turkije en Bulgarije in het huidige klimaat eens in de 10 jaar voor. Deze informatie geeft inzicht in de huidige frequentie van dit soort extreme regenvalgebeurtenissen.
- Overstromingen als gevolg van deze buien hebben doden veroorzaakt in verschillende landen. De impact van extreme regenval kan ernstige gevolgen hebben, waaronder overstromingen en verlies van mensenlevens.
- Er zijn praktische oplossingen, zoals betere noodhulp, verbeterde weersvoorspellingen en waarschuwingssystemen, en infrastructuur die is aangepast aan het toekomstige klimaat, om overstromingen te voorkomen. Het implementeren van deze maatregelen kan de gevolgen van extreme regenval verminderen en de veerkracht van gemeenschappen vergroten.
Popup content goes here.
Met een account heeft u de mogelijkheid om het gehele nieuwsoverzicht te bekijken en op ieder artikel een reactie-icoon te geven.
Met Newsfacts.info kunt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen, zonder veel tijd te besteden aan het volgen van het nieuws. Ontdek vandaag nog de voordelen van Newsfacts.info!