1. Tijdens de rijtoer van de glazen koets, waarin koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Amalia zaten, waren er toeschouwers die floten en joelden. De reacties van het publiek waren mogelijk afkomstig van mensen met verschillende meningen en gevoelens ten opzichte van de koninklijke familie.
2. Voornamelijk op de Kneuterdijk in het centrum van Den Haag waren omgekeerde Nederlandse vlaggen te zien. Het uithangen van een Nederlandse vlag in omgekeerde positie wordt vaak gebruikt als teken van protest of onvrede.
3. Na aankomst van de koninklijke stoet verschenen koning Willem-Alexander, koningin Máxima, prinses Amalia, prins Constantijn en prinses Laurentien op het balkon van Paleis Noordeinde. Dit is een traditioneel moment waarop de koninklijke familie aan het publiek wordt getoond en er vaak naar hen wordt gezwaaid.
4. Om 15.30 uur werden de miljoenennota en de Rijksbegroting in de plenaire zaal van de Tweede Kamer aangeboden. Het overhandigen van deze documenten aan de Tweede Kamer is onderdeel van de jaarlijkse Prinsjesdagceremonie, waarbij de regering de plannen en begroting voor het komende jaar presenteert.
5. Tijdens zijn toespraak benadrukte koning Willem-Alexander dat er onderwerpen zijn die daadkracht vereisen, zoals de situatie in Groningen, de MH17-ramp, de Nederlandse steun aan OekraĂŻne en de toeslagenaffaire. Hij besprak ook het belang van het bouwen van woningen en het verbeteren van onderwijs in samenwerking met verschillende belanghebbenden.
6. De koning sprak over het belang van verbinding en benadrukte dat dit niet vanzelfsprekend is en aandacht nodig heeft. Hij wees erop dat niet iedereen in Nederland een fatsoenlijk huis heeft of goede gezondheid geniet, en dat sommige mensen zich niet gehoord of gezien voelen.
7. Tijdens zijn toespraak keek koning Willem-Alexander terug op de afgelopen tien jaar. Hij noemde zowel momenten van trouw en verdriet, zoals de MH17-ramp, als momenten van herstel en verbondenheid. Hij benadrukte ook de impact van de coronaperiode op het persoonlijke leven van mensen.
8. Prinses Alexia nam dit jaar voor het eerst deel aan Prinsjesdag, samen met haar oudere zus prinses Amalia. Hoewel ze aanwezig waren, hebben de prinsessen geen officiële taken op deze dag.
9. Minister Hanke Bruins Slot van Buitenlandse Zaken was niet aanwezig in Den Haag vanwege haar deelname aan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. Dit betekent dat zij dit jaar waarschijnlijk de aangewezen persoon is om, in geval van een ernstige gebeurtenis, het landsbestuur te vertegenwoordigen als zogenaamde overlevende (designated survivor).
10. Na de balkonscène bij Paleis Noordeinde vertrok het koninklijk gezelschap naar de Koninklijke Schouwburg, waar koning Willem-Alexander de troonrede zou voorlezen. Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Amalia maakten de rit in de glazen koets, terwijl prinses Alexia, prins Constantijn en prinses Laurentien plaatsnamen in de gala-glasberline ervoor.
11. De rijroute van de koetsen naar de Koninklijke Schouwburg liep via Noordeinde, de Heulstraat, Kneuterdijk, Lange Voorhout en het Tournooiveld. Deze route wordt traditioneel gebruikt tijdens de Prinsjesdagceremonie, waarbij de glazen koets door de straten van Den Haag rijdt.
12. Vanwege restauratiewerkzaamheden aan delen van het Binnenhof, waaronder de Ridderzaal, wordt de troonrede sinds vorig jaar voorgelezen in de Koninklijke Schouwburg. Dit is een tijdelijke wijziging van de Prinsjesdaglocatie.
Popup content goes here.
Met een account heeft u de mogelijkheid om het gehele nieuwsoverzicht te bekijken en op ieder artikel een reactie-icoon te geven.
Met Newsfacts.info kunt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen, zonder veel tijd te besteden aan het volgen van het nieuws. Ontdek vandaag nog de voordelen van Newsfacts.info!