• Wed May 31 2023 15:27:01 GMT+0200 (Central European Summer Time) | person_outline 441 🙂

    Minder dan 20% van jongvolwassenen neemt HPV-vaccinatie

Sinds de invoering van de HPV-vaccinatie in 2009 heeft minder dan 20% van de 1,3 miljoen jongvolwassenen de eerste prik gehaald.

RIVM start campagnes om meer jongvolwassenen te bereiken

Het RIVM gaat nu meer doen om de rest van de jongvolwassenen te bereiken, met de booschap dat zij minder risico lopen op verschillende soorten kanker. Ze gaat campagnes organiseren op middelbare scholen en mbo-opleidingen om de HPV-vaccinatie te promoten. Ook worden huisartsen, jongerenwerkers en jeugdgezondheidszorg ingezet om jongvolwassenen te bereiken en voorlichting te geven over de vaccinatie.

RIVM blijft neutraal over lage vaccinatiegraad

Een RIVM-woordvoerder wil niet spreken van een tegenvaller en heeft er geen specifiek doel aan opgehangen. Dit kan gezien worden als een neutrale reactie van het RIVM, die simpelweg benadrukt dat het belangrijk is om jongvolwassenen te informeren over de bescherming die zij kunnen krijgen door vaccinatie. Het RIVM benadrukt daarnaast dat de veiligheid van de vaccinatie uitgebreid getest en onderzocht is.
Facts

1. Minder dan 20% van de 1,3 miljoen jongvolwassenen die zijn uitgenodigd voor een HPV-vaccinatie, heeft tot nu toe de eerste prik gehaald. Het is belangrijk op te merken dat een HPV-vaccinatie beschermt tegen verschillende soorten kanker, met name baarmoederhalskanker, en dat het aanbevolen wordt voor zowel mannen als vrouwen.
2. Het RIVM gaat meer doen om de rest te bereiken zodat zij minder risico lopen op verschillende soorten kanker. Uit een artikel van NOS blijkt dat het RIVM campagnes gaat organiseren op middelbare scholen en mbo-opleidingen om de HPV-vaccinatie te promoten en dat huisartsen, jongerenwerkers en jeugdgezondheidszorg ingezet worden om jongvolwassenen te bereiken en voorlichting te geven.
3. Een RIVM-woordvoerder wil niet spreken van een tegenvaller en heeft er geen specifiek doel aan opgehangen. Dit kan gezien worden als een neutrale reactie van het RIVM, die simpelweg benadrukt dat het belangrijk is om jongvolwassenen te informeren over de bescherming die zij kunnen krijgen door vaccinatie.