1. Vanaf 1 juli moeten mensen extra betalen voor plastic wegwerpbekers en -maaltijdverpakkingen. Dit is bedoeld om de enorme hoeveelheid plastic afval te verminderen en over te schakelen van wegwerp naar hergebruik om plastic soep te voorkomen, zorgvuldiger om te gaan met grondstoffen en een schonere wereld achter te laten. Deze maatregel past in een bredere trend die gericht is op duurzaamheid en het verminderen van onze milieu-impact. Naast plastic vermindering zijn er ook andere initiatieven gaande, zoals het verbannen van single use plastics, het verhogen van de belasting op vliegtickets en het promoten van duurzaam transport.
2. Experts zeggen dat dit een kwestie van wennen is, aangezien mensen nu al korting krijgen als ze hun eigen beker meenemen voor een koffie to-go. Het is echter nog maar de vraag of deze extra kosten genoeg zijn om mensen te stimuleren om over te schakelen naar herbruikbare verpakkingen. Het kan zijn dat er meer drastische maatregelen nodig zijn, zoals het volledig verbieden van wegwerp plastic.
3. In sommige snackbarren werd al meer dan tien jaar geleden korting gegeven aan klanten die hun eigen bakje meenamen. Hierdoor werden porseleinen bakjes, Tupperware en pannen meegebracht om een maaltijd te halen. Dit is een milieuvriendelijkere oplossing dan wegwerpverpakkingen. Het initiatief van deze snackbar eigenaren laat zien dat het mogelijk is om consumenten te stimuleren om over te schakelen naar herbruikbare verpakkingen, maar het is onbekend hoe breed gedragen deze trend was en hoe het in de praktijk zal werken.
4. Uit onderzoek blijkt dat mensen zich best positief opstellen tegenover het verbannen van wegwerpplastic en het inzetten van herbruikbare verpakkingen bij bezorgen en afhalen. Ongeveer 70% van de Nederlanders is voorstander van het verbannen van wegwerpplastic. Als het gaat om het betalen voor wegwerpplastic is 62% voor. Dit laat zien dat velen bewust zijn van de problemen van plastic afval en bereid zijn om actie te ondernemen. Echter, tijdelijke veranderingen in gedrag kunnen anders uitpakken dan langdurige veranderingen.
5. In 2016 werd het voor winkeliers verboden om gratis plastic tasjes te verstrekken. Uit cijfers van de overheid blijkt dat het aantal plastic tasjes dat in het zwerfafval belandt sindsdien met zo'n 70% is afgenomen, aangezien mensen nu sneller geneigd zijn om een eigen tas mee te nemen. Het is nog onbekend hoe dit zal zijn bij maaltijdverpakkingen die je zelf moet schoonmaken. Er zijn echter wel positieve signalen te zien, zoals de opkomst van initiatieven zoals de wastoren waar iedereen zijn of haar bakjes kan afwassen. Dit lijkt te suggereren dat mensen bereid zijn om over te schakelen als er voldoende mogelijkheden worden geboden.
Popup content goes here.
Met een account heeft u de mogelijkheid om het gehele nieuwsoverzicht te bekijken en op ieder artikel een reactie-icoon te geven.
Met Newsfacts.info kunt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen, zonder veel tijd te besteden aan het volgen van het nieuws. Ontdek vandaag nog de voordelen van Newsfacts.info!